Pentesting vs. Red Teaming in Nederland: Wat zijn de voordelen?

Het Hoe, Wat en Waarom. Bescherm je organisatie op de beste manier tegen cybercriminelen en val niet ten prooi aan de aanvallen van buiten- én binnenaf.

Wat is een Pentest?

Een penetratietest is een beveiligingstest om de beveiliging van een IT-infrastructuur te evalueren. Er wordt geprobeerd kwetsbaarheden uit te buiten op een gecontroleerde manier. De kwetsbaarheden kunnen worden gevonden in besturingssystemen, applicaties, onjuiste configuraties of risicogedrag van medewerkers. De gesimuleerde aanvallen zijn bedoeld om kwetsbare plekken in de beveiliging van het systeem te identificeren. Deze kunnen door criminelen worden gebruikt om toegang te krijgen tot de data van de organisatie.

Wanneer een tester de penetratietest correct uitvoert, zal het niet alleen grotendeels worden voorkomen dat criminelen ongeoorloofde toegang krijgen tot het systeem van een bedrijf. Er worden ook realistische scenario’s gecreëerd. Dit laat bedrijven zien hoe goed hun huidige verdediging zou presteren in het geval van een grootschalige cyberaanval. Bovendien zullen de inzichten die uit de pentesten worden verkregen, kunnen worden gebruikt om het beveiligingsbeleid te verfijnen. En gedetecteerde kwetsbaarheden op te lossen.

Wat is Red teaming?

Een zogeheten “Red team” is een groep securityspecialisten ook wel ethical hackers worden genoemd. Zij gebruiken strategieën om het perspectief van een aanvaller te simuleren

Red teaming is de kunst van het uitgebreid testen van plannen, beleid en systemen door een vijandige benadering te hanteren.

Het doel van het uitvoeren van Red teaming opdracht is om aan te tonen hoe aanvallers in de echte wereld schijnbaar niet-gerelateerde exploits kunnen combineren om hun doel te bereiken.

Het is een effectieve manier om aan te tonen dat zelfs de meest geavanceerde firewall ter wereld weinig betekent als een aanvaller het datacenter kan verlaten met een onversleutelde harde schijf. In plaats van te vertrouwen op één enkel netwerkapparaat om gevoelige gegevens te beveiligen, is het beter om een ​​diepgaande verdedigingsbenadering te volgen. Zo blijf je de veiligheid van mensen, processen en technologie voortdurend verbeteren.

Wat levert het op?

  • Identificeer kwetsbaarheden met betrekking tot mensen, technologieën en systemen
  • Krijg inzicht in hoe gevoelig de organisatie is voor social engineering
  • Bepaal verbeterpunten in incidentrespons processen en security controls
  • Creëer processen voor het detecteren en indammen van een gerichte aanval
  • Ontwikkel herstel technieken om de omgeving terug te brengen naar een normale bedrijfstoestand

Voor meer voorbeelden van wat een Red Teaming-oefening voor uw bedrijf kan opleveren, kunt u ook dit artikel lezen: Hoe een Red Team-oefening een nieuwe SolarWinds aanval afwendde (computerweekly.com) How one red team exercise averted a new SolarWinds-style attack

 

Wat is het verschil in een notendop?

Red Teaming is, in tegenstelling tot een pentest, gericht op doelen. In plaats van prioriteit te geven aan het vinden van zoveel mogelijk kwetsbaarheden, wordt er met een Redteaming opdracht getest hoe het beveiligingsteam van een organisatie reageert op verschillende bedreigingen. Het Red team zal zich altijd concentreren op de doelstellingen en proberen stiekem toegang te krijgen tot gevoelige informatie en detectie te vermijden.

Doorgaans zal een Red Team-assessment specifieke doelstellingen opmaken. Bij het proces zijn veel meer mensen betrokken dan bij een standaard penetratietest. Door meer tijd aan verkenningen te besteden, kunnen beoordelingen van het Red Team resulteren in een beter begrip van het risiconiveau die geïdentificeerde beveiligingsproblemen kunnen vormen voor de organisatie.

 

Conclusie

Een penetratietest is een mooi begin om de veiligheid van de organisatie in kaart te brengen. Met een Red teaming opdracht kan vervolgens meer gericht worden geprobeerd om toegang te krijgen tot fysieke en digitale data. Bij een Red teaming opdracht wordt er vanuit en breder perspectief getest en is dus kostbaar in tijd, hierdoor is het vaak een afweging van de mogelijkheden en de kosten voor welk type er wordt gekozen.

Voor meer tips en informatie over SECLINQ red teaming nederland services abonneer op onze nieuwsbrief! en Volg ons op Twitter